Filmanmeldelse

American_Sniper1American Sniper (2015)

star2star2star2star2star2star2star6star6star6star6
Genre: biografi, action, drama – 132 min.
Instruktør: Clint Eastwood
Manuskript: Jason Hall. Chris Kyle, Scott McEwen m.fl. (bogen)
Medvirkende: Bradley Cooper, Sienna Miller m.fl.

Patriotismens højborg

********Indeholder mindre spoilers********

Resume:

Filmen er baseret på Christopher Scott Kyles selvbiografi fra 2012, hvori han beskriver en tidsperiode på cirka 10 år. Han starter ud som en vaskeægte redneck (eller bare bonderøv på dansk), der ernærer sig ved at rejse rundt i staten Texas som rodeorytter, drikker lidt for mange øl og har svært ved at holde på damerne. Han melder sig til Navy SEALS i en alder af 30 år, møder sin kommende hustru Taya (Sienna Miller), bliver en trænet snigskytte, hvorefter han bliver sendt til Irak.

Herefter følger vi Kyle, og hvorledes han opnår status som ”The Legend” gennem fire ture til Irak med over 160 dokumenterede træffere – den bedste snigskytte til dato i amerikansk historie. Vi får også et indblik i de familiære problemer, der kan opstå, når man er længere tid væk fra sin familie, og man lider under krigens traumatiserende natur. Vi møder også en rivalisering mellem en irakisk, olympisk mesterskytte og Kyle – en rivalisering, der ikke forekommer i bogen.

Bedømmelse:

Efter filmen sad jeg med en mærkelig smag i munden, en dyb forundring og et utal af spørgsmål.

Så jeg virkelig rigtigt? Tager Clint Eastwood pis mig? Skal man være amerikaner for at kunne lide denne film? Hvor er moralen? Kan man virkeligt lave sådanne en film og så fuldstændigt tilsidesætte alle politiske aspekter? Er alle irakere terrorister? Seks Oscar-nomineringer?? – are you f****** kidding me!! – og jeg kunne blive ved.

WHAT-effekten (jeg nævner kun tre)

  • Første gang jeg tænkte: ”Så jeg virkeligt det?”, er scenen, hvor vi ser Kyle skyde til måls uden større held. Herefter ser han 9/11-tragedien i nyhederne, hvorefter der klippes tilbage til skydebanen, hvor Kyle nu er træfsikkerheden selv (nu skal der fandeme nakkes nogle teorister, må moralen vel være her?!).
  • Anden gang er scenen, hvor Taya til deres bryllup finder grøn camouflagefarve bag Kyles øre, hvorefter han bliver indkaldt til Irak – dårlig symbolik (”grøn bag øret” er en ofte brugt fejlfortolkning af idiomet: ”våd bag øret”).
  • Tredje gang: Kyles første to træffere som snigskytte består af en lille dreng og en kvinde, og han fortrækker ikke en mine. Findes der vitterligt mennesker, der er så følelseskolde? Jaja, han var selvfølgelig tvunget til at skyde dem, men alligevel… Han er iskold.

Patriotisme

Jeg tror, at man skal være amerikaner for at kunne lide denne film, stemme Dansk Folkeparti eller i hvert fald besidde et meget stort had til irakere, der mig bekendt ikke selv startede krigen, men derimod USA på et forkert grundlag. Dette emne bliver overhovedet ikke taget op?! I stedet bygger filmen på, at vi skal passe på vores egne imod udefrakommende trusler – dobbelt moralsk?! Eastwood cementerer patriotismen gentagende gange, når Kyle udtaler, at han dræber irakere for at passe på sine amerikanske kompagnifæller (om irakerne er bevæbnet eller ej), og han postulerer over for sin kone, der grædende vil have ham til at blive hjemme, at han bliver nødt til at tage tilbage til Irak for at beskytte hende og deres børn – heltedåden vil ingen ende tage.

Oscars

American Sniper er nomineret til hele seks Oscars heriblandt bedste film – det ser godt nok ikke godt ud for amerikansk film, hvis dette er det bedste, de kan diske op med. Bedste mandlige hovedrolle – bevares, Bradley Cooper laver da en glimrende portrættering af Chris Kyle, såfremt denne havde et stenansigt med stort set samme ansigtsudtryk i alle situationer. Oscaren for bedste lyd er til gengæld helt fair, da der her er tænkt på detaljen, og det lyder fantastisk, når de lyddæmpede snigskyttekugler kommer hvislende gennem luften. Det undrer mig dog, at Sienna Miller ikke er nomineret for bedste kvindelige birolle, da hun gør et fremragende arbejde – langt bedre end Bradley Cooper.

Tilbage til bedømmelsen:

Den er svær! Jeg vælger derfor at lave to bedømmelser.

Bedømmelse 1:

En film af denne kaliber, der fuldstændigt tilsidesætter alle essentielle spørgsmål og moral, og hvor handlingsforløbet derfor kommer til at fremstå tamt og meningsløst, burde ikke kunne give mere end to stjerner. Bradley Cooper har selvfølgelig udtalt, at filmen handlede om følelserne bag manden uden at have en politisk agenda. Jeg synes i så fald, at den gode Cooper skulle have lagt lidt mere arbejde i at spille et menneske i stedet for en marionetfigur total blottet for sympati eller følelser, eller var Kyle måske bare sådan i virkeligheden? Man får selvfølgelig nogle korte indblik i de frustrationer, han har, når han er hjemme, men det er altså en historie, man efterhånden har hørt 100 gange før – at soldater kommer hjem fra krig med posttraumatisk stresssyndrom – dette bliver der intet nævnt om i filmen – Kyle skal jo gerne fremstå som en vaskeægte amerikansk helt. Og nu jeg er ved det: Fy for satan en gang amerikansk propaganda!! Heltefilmen over alle heltefilm. Problemet er bare, at Eastwood ikke er tro mod biografien. Hvis nu Eastwood havde beskrevet Kyle som den person, han fremstår som i biografien, havde piben nok fået en anden lyd, men en heltefilm sælger vel flere biografbilletter, end en film om en uintelligent bonderøv med trang til at dræbe (mere om dette senere).

Bedømmelse 2:

Dette er nok den mere reelle filmanmeldelse, da jeg her anmelder filmen ud fra det, den er: en amerikansk actionfilm. Hvis jeg ser bort fra alle politiske som moralske aspekter, var jeg faktisk ganske godt underholdt igennem filmens 132 minutter. Skuespillet er ganske udmærket – dog ikke oscar-værdigt på nær Sienna Millers glimrende portrættering af Taya. Filmen har et meget godt flow, og man keder sig ikke undervejs. Her skal Eastwood trods alt have en applaus, da man ikke er i tvivl om, at han har lavet actionfilm før – flotte eksplosioner/kampscener, højt spændingsniveau og frem for alt fantastisk lyd. I denne filmanmeldelse (del 2) tildeler jeg seks stjerner for en medium udført actionfilm, hvor der dog ikke er noget nyt under solen.

Eastwood, lav en toer!

Når nu du så brilliant har undgået alle politiske spørgsmål og holdninger, burde du lave en toer, hvor du tager de essentielle emner op, som filmen skriger mod himlen om. Og vigtigst af alt: En film, der har en morale.

Troværdighed:

Min vurdering af filmens troværdighed, baseret på selvbiografien, er udelukkende opstået ved gennemlæsning af diverse indlæg på debatfora, hvor bogen bliver debatteret heftigt (jeg har ikke selv læst bogen). Jeg har så vidt muligt undgået at læse amerikanske indlæg, men i stedet holdt mig til de europæiske, og her er dommen klar: Chris Kyle var både uintelligent, usympatisk og racist, og han fremstår mest af alt som en massemorder med licens til at dræbe. Det er dog en flot bedrift, at Eastwood får ham til at fremstå som en national folkehelt.

Angående den irakiske snigskytte (der i filmen omtales som syrer), der er et vigtigt element i filmen, udtalte Kyle, at han havde godt hørt om ham, men han havde personligt aldrig selv set ham. Til de der har set filmen, kan troværdigheden til biografien således diskuteres.

“While we were on the berm watching the city, we were also watching warily for an Iraqi sniper known as Mustafa. From the reports we heard, Mustafa was an Olympics marksman who was using his skills against Americans and Iraqi police and soldiers. Several videos had been made and posted, boasting of his ability.”

“I never saw him, but other snipers later killed an Iraqi sniper we think was him.”

(http://www.slate.com/blogs/browbeat/2015/01/23/american_sniper_fact_vs_fiction_how_accurate_is_the_chris_kyle_movie.html)

 Screens:

American_Sniper5American_Sniper2American_Sniper4American_Sniper7American_Sniper3American_Sniper6

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.